Akademia Ciekawej Chemii

W dniu 11 kwietnia 2018r. na Wydziale Chemii Uniwersytetu Łódzkiego odbyło się siódme spotkanie z cyklu Akademii Ciekawej Chemii. Tym razem uczniowie wysłuchali wykładu zatytułowanego „Koloidy – czyli, co mają ze sobą wspólnego smog, majonez i greckie Ouzo”.

Wykładowcą był dr Michał Wasiak, który prowadzi wykłady z chemii fizycznej, chemii koloidów i związków powierzchniowo czynnych, laboratoria specjalistyczne oraz  konwersacje z chemii fizycznej i ogólnej. Celem wykładu było zapoznanie słuchaczy z układami koloidalnymi. Przedstawiono definicje koloidów, ich rodzaje, strukturę i właściwości. Koloidy często występują w otaczającym nas świecie, spotykamy się z nimi codziennie w kuchni (mleko, białko jaja kurzego), podczas mycia( kosmetyki w aerozolu, pumeks, piana mydlana), wykonywania zabiegów kosmetycznych ( kosmetyki liposomowe). Zjawiska takie jak mgła, dym, kurz i smog to również przykłady koloidów. Treść wykładu zwróciła uwagę młodzieży, iż w naszym organizmie również znajdują się tego typu związki przykładem są roztwory białek czy np. hemoglobina.

Po części teoretycznej nastąpił pokaz ciekawych eksperymentów chemicznych przygotowanych przez studentów ze Studenckiego Koła Chemicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Doświadczenia cieszyły się szczególnym zainteresowaniem młodzieży. Obejrzeliśmy doświadczenia:

  • Ogród chemiczny, koloid ciecz- gaz,
  • Otrzymywanie koloidu wody i greckiego Ouzo- jako przykład emulsji bezsurfaktorowej,
  • Badanie napięcia  powierzchniowego wody i wody z substancją powierzchniowo czynną
  • Obserwacja efektu Tyndalla w różnych roztworach
  • Obserwowanie ruchów Browna w wodzie zimnej i gorącej