Młodzież biorąca udział w projekcie ACCh i nauczycielki chemii w dniu 17 lutego 2021 r. brali udział w czwartym wykładzie w ramach Akademii Ciekawej Chemii na Uniwersytecie Łódzkim. Oczywiście wykład odbył się online, na żywo, z wykorzystaniem platformy Microsoft Teams.
Wykładowcą była pani dr hab. Grażyna Chwatko prof. UŁ zatrudniona w Katedrze Chemii Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego. Pracę doktorską na temat: „Wyznaczanie statusu redox tioli w osoczu krwi ludzkiej metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej” obroniła w roku 2002. Roczny staż podoktorski, związany z badaniem biochemicznych aspektów aterogennego działania homocysteiny, odbyła w New Jersey Medical School, International Center for Public Health, Newark, USA. Jej zainteresowania naukowe obejmują opracowywanie nowych metody wykrywania i oznaczania związków siarki w próbkach biologicznych oraz zastosowanie tych metod do monitorowania przemian metabolicznych w organizmach, zarówno w stanach fizjologicznych jak i patologicznych.
Temat wykładu to: „Chromatografia – podstawa metod analizy laboratoryjnej”. Prowadząca wykład wyjaśniła pojęcie chromatografia („zapisywanie barw”), przedstawiła krótki rys historyczny oraz podział technik chromatograficznych.
Za twórcę chromatografii uznawany jest Rosjanin Michaił S. Cwiet (1872 – 1919), który opracował ją i ogłosił w 1903 r. w Warszawie. Na swój pomysł wpadł w czasie prób nad sposobem rozdzielania barwników – głównie chlorofilów, zawartych w zielonych liściach.
Pani dr hab. zapoznała obecnych z podstawami procesu chromatograficznego, znaczeniem chromatografii i istotą rozdzielania chromatograficznego oraz przedstawiła przykłady separacji mieszanin prostych związków chemicznych. W czasie wykładu uczestnicy zadawali również prowadzącej pytania oraz wypełniali na koniec spotkania online ankietę zawierającą pytania dotyczące chromatografii.
Po wykładzie odbyły się pokazy doświadczeń związanych z chromatografią przygotowane i przeprowadzane przez studentów reprezentujących Studenckie Koło Naukowe UŁ „Orbital”.
Pokaz I dotyczył przygotowania ekstraktu z natki pietruszki a następnie rozdzielanie barwników z natki pietruszki na płytce chromatograficznej.
Pokaz II – rozdzielanie barwników z natki pietruszki w kolumnie chromatograficznej wypełnionej żelem krzemionkowym.
Pokaz III – analiza przygotowanych roztworów z np. kawy zielonej, herbaty z użyciem chromatografu cieczowego. Otrzymywanie chromatografu roztworu wzorcowego celem potwierdzenia wykrytych grup funkcyjnych w badanych roztworach.
Chromatografia cieczowa to nowoczesna technika analityczna powszechnie stosowana w wielu badaniach mieszanin jednorodnych oraz do oczyszczania uzyskanych w syntezie związków.
Wszyscy uczestnicy wydarzenia online zostali zaproszeni przez panią
dr Mariolę Tkaczyk na kolejny wykład 3 marca 2021 r. Wykład pt.: „Krótka historia piękna; kosmetyki wczoraj i dziś” poprowadzą: dr Anna Wrona oraz dr Magdalena Ciechańska .
Zachęcamy do obejrzenia slajdów z wykładu oraz pokazów doświadczeń związanych z chromatografią zamieszczonych na stronie internetowej ACCh Uniwersytetu Łódzkiego.
Nauczycielki chemii.