29 maja 2018 roku uczniowie klasy If i Ieg w ramach realizacji podstawy programowej z biologii i chemii, dotyczącej biotechnologii, wzięli udział w VIII Coolturalnym Festiwalu Piwa na wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej.
Biotechnologia tradycyjna wykorzystuje występujące w przyrodzie organizmy lub produkowane przez nie substancje. Stosując techniki biotechnologii tradycyjnej, wyrabia się pieczywo, sery, przetwory mleczne, napoje alkoholowe, kisi się warzywa i owoce. Młodzież miała możliwość zapoznania się z procesem fermentacji etanolowej wykorzystywanej w produkcji piwa.
Wykłady i warsztaty zorganizowało Studenckie Koło Naukowe Chemików Kollaps i Biotechnologów Ferment.
Tematyka wykładów dotyczyła zmian jakie nastąpiły w produkcji piwa na przestrzeni lat, polskiej tradycji piwowarskiej, różnorodności smaków i aromatów złotego trunku. Wykład inauguracyjny „Piwo rzemieślnicze- jak to się robi?” poprowadził Piotr Sosin z Browaru Trzech Kumpli, zdobywca wielu nagród w konkursach rzemieślniczych. Młodzież poznała cechy dobrego piwa, jego składniki oraz etapy warzenia piwa. Warunkiem dobrego piwa są bardzo dobre składniki tj.: chmiel, słód, woda i różne szczepy drożdży przeprowadzające fermentację.
Po wykładzie odbyły się warsztaty „Załóż swój browar domowy” prowadzone przez przedstawicieli Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Prowadzący zaprezentowali zestaw do warzenia piwa dla początkującego piwowara i zestaw dla zaawansowanych, zawierający niezbędny sprzęt, surowce i akcesoria.
W trakcie festiwalu można było spróbować piwa z całej Polski oraz dwóch gatunków piwa uwarzonego przez studentów. Niestety degustacja przeznaczona była tylko dla studentów Politechniki Łódzkiej.