Nie jem palmowego, chronię orangutany
Konsekwencją popytu na olej palmowy jest rabunkowe pozyskiwanie terenów pod uprawy palmy olejowej, co wpływa negatywnie na środowisko i człowieka. Aby promować świadomość tego problemu, 28 lutego w I Liceum Ogólnokształcącym im. Stefana Żeromskiego w Opocznie obchodzono Dzień Bez Oleju Palmowego. Klasy akademickie I c oraz II d wraz z opiekunami p. Marzeną Papis i p. Eweliną Cichańską – Szwaczyk postanowiły pójść w ślady czeskiej organizacji „Koalice proti palmovému oleji” – prekursora tej inicjatywy i zacząć zwiększanie świadomości od społeczności szkolnej. Celem obchodów było przekonanie uczestników o zagrożeniu jakie niesie za sobą stosowanie utwardzonego oleju palmowego w przemyśle.
Prelegenci Amelia Małecka oraz Błażej Baran słusznie zauważyli, że olej palmowy znajduje się w większości polskich domów; jest on składnikiem ok. 50 % produktów znajdujących się w sklepach, a oprócz przemysłu spożywczego jest on wykorzystywany na masową skalę do produkcji kosmetyków i biopaliw. Efektem rosnącego popytu jest rabunkowe pozyskiwanie terenów pod uprawy palmy olejowej, co jest tragiczne w skutkach nie tylko dla natury, ale i człowieka.
Podczas obchodów podkreślano, iż niekontrolowana wycinka lasów tropikalnych pod uprawę palmy olejowej, która ma miejsce przede wszystkim w Indonezji i Malezji, nie jest problemem wyłącznie lokalnym. Naukowcy z amerykańskich uniwersytetów Columbia i Harvard oszacowali, że pyły i zanieczyszczenia spowodowane pożarami w Indonezji spowodowały choroby i śmierć nawet 100 tys. ludzi. Satelity NASA rocznie wychwytują ponad 120 tys. pożarów lasów tropikalnych w Indonezji, emitujących do atmosfery więcej dwutlenku węgla niż cała gospodarka USA.
Gospodarze szkolnej inicjatywy wskazali także na problem niekontrolowanego stosowania pestycydów i środków ochrony roślin, co wpływa na zwiększenie produkcji oleju palmowego. Oczywiście ta cena nie odzwierciedla prawdziwego kosztu, jaki ponosimy podczas jego produkcji, bo nikt nie wspomina o aspekcie utraty lasów, gatunków flory i fauny, zanieczyszczenia środowiska czy zmiany klimatu. Substancje chemiczne stosowane na konwencjonalnych plantacjach zanieczyszczają glebę, środowisko i wodę. Wylesianie pod palmę olejową jest tragedią dla lokalnych społeczności. W wyniku zanieczyszczeń tracą dostęp do czystej wody pitnej, a kurczące się zasoby ryb w rzekach powodują coraz większe problemy z pozyskiwaniem pożywienia.
Jednak o powadze sytuacji przekonały odbiorców nie słowa, lecz filmy prezentujące najpierw piękno i różnorodność tropikalnych lasów, a następnie drastyczne przekształcanie ich w plantacje palmy olejowej. Każdemu zapadł w pamięć mały orangutan psocący w pokoju dziewczynki, który szuka sobie nowego miejsca, po tym jak człowiek „wdarł się do jego domu, zabił mu mamę i zniszczył wszystko co dawało mu poczucie bezpieczeństwa”. To właśnie siedliska orangutanów gwałtownie się kurczą. Większość ocalałych osobników trafia do rezerwatów, w których jak przekonywali prowadzący niestety brakuje pieniędzy na ich utrzymanie. Zachęcali tym samym do możliwości zaadoptowania zwierzaka, co rocznie kosztuje około 200 złotych. Warto więc może zaangażować się w takie przedsięwzięcie i uratować „ małego orangutana z filmu”.
Dodatkowo, aby jeszcze bardziej zwiększyć świadomość o zagrożeniu jakie niesie za sobą stosowanie olejów typu trans, klasy akademickie przygotowały konkurs wiedzy na ten temat. W kategorii zespołowej laureatem została klasa I fg, natomiast zwycięzcy indywidualni, zajmujący miejsca na podium to: Diana Huta, Zuzanna Ciupa oraz Maria Wieruszewska. Okazało się także, że nauczyciele naszego liceum posiadają ogromną świadomość ekologiczną. Szczególnie wyróżniła się p. Izabela Jaciubek, która również została nagrodzona. A nagrody rzeczowe ufundował lokalny dyskont przemysłowy Carfour market, za co serdecznie dziękujemy.
„Czy presja konsumencka ma sens” – pytali organizatorzy. Oczywiście, że tak! Wybierając produkty bez oleju palmowego, sprawdzając skład kosmetyków i słodyczy, pytając o skład ciast i ciastek, które kupujemy, unikając fast-foodów, ograniczymy spożycie oleju palmowego, który często występuje w tanich produktach tego typu, chronimy światowy ekosystem i ratujemy orangutany.