W dniu 10 grudnia 2021 roku młodzież z I Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana Żeromskiego w Opocznie, ucząca się biologii na poziomie rozszerzonym, wzięła udział w cyklicznych wykładach w ramach projektu Instytut Kreatywnej Biologii na Uniwersytecie Łódzkim. Popularnonaukowe wykłady prowadzą pracownicy Uniwersytetu Łódzkiego, którzy nie tylko specjalizują się w zaproponowanej tematyce, ale także są pasjonatami naukowymi i lubią dzielić się z innymi tym, co wiedzą.
Pierwszy wykład wygłosiła pani dr Anna Jasińska- tytuł wykładu to „Mali bohaterowie w naszych kuchniach – o roli mikroorganizmów w produkcji żywności”. O mikroorganizmach uczymy się już od przedszkola i wszyscy wiemy, że odgrywają one dużą rolę w życiu człowieka. Bakterie oraz mikroskopowe grzyby czy glony mogą odpowiadać za wiele chorób człowieka, zwierząt i roślin, ale z drugiej strony wykorzystywane są także w różnych gałęziach przemysłu, ochronie środowiska i medycynie. Ich aktywność ma także duży wpływ na to, co dzieje się w naszych… kuchniach. Oprócz tego, że odpowiadają za psucie się żywności i mogą powodować choroby wynikające ze spożycia nieświeżych pokarmów, mogą być również bardzo pomocne. Kiszonki, jogurty, sery, alkohole, to tylko niektóre produkty spożywcze, których nie byłoby bez udziału drobnoustrojów.
Drugi wykład wygłosiła pani dr Paulina Stolarek, która w taki oto intrygujący sposób rozpoczęła swoją opowieść o niewidocznych gołym okiem przyjaciołach z kąpieliska: „Nastała jesień… cofnij się jednak do wspomnień z wakacji. Świeci upalne słońce, a Ty stoisz bosymi stopami na brzegu jeziora…, po czym wchodzisz do wody i płyniesz, ochładzając się niemalże natychmiast. Rozglądasz się. Jesteś sam. Czy na pewno? Otwórz szerzej umysł”. Czy zdajesz sobie sprawę z tego, jak różnorodne mikroorganizmy zamieszkują rzeki, jeziora, morza, a nawet osady denne? Czy wiesz, w jaki sposób energia świetlna, odczyn wody, ruchy wody, klimat, związki rozpuszczone i zawieszone w wodzie, a nawet relacje z innymi mieszkańcami zbiorników wodnych mogą sprzyjać lub wręcz przeciwnie ograniczać rozwój mikroorganizmów? Jak sądzisz, czym różni się Morskie Oko w Tatrach od Jeziora Mamry na Mazurach, i w którym z nich lepiej kąpieli nie zażywać? 🙂
Zachęceni tak ciekawą tematyką i formą zdobywania informacji na tematy związane z biologią i naukami jej pokrewnymi, z zaciekawieniem i niecierpliwością czekamy na spotkanie w styczniu 2022r – tym razem będzie to NOC BIOLOGÓW.
Teresa Tępińska , Anna Kumur, Renata Sijer