Racjonalne żywienie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa, jego pomyślność i aktywność zawodową. Mając to na uwadze organizacje międzynarodowe i władze poszczególnych krajów podejmują różne działania zmierzające do podniesienia poziomu wiedzy na temat żywienia ludności, szczególnie młodego pokolenia.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu, wychodząc naprzeciw tym dążeniom, stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań na ten temat wśród uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych. Wiedza o żywieniu to problematyka potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, o wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności. Ale nie tylko. To też wiedza na temat gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym. Dlatego stworzono młodzieży możliwość ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy. Tematyką wiodąca tegorocznej edycji są: „Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”.
20 października 2022 r. w naszej szkole odbył się szkolny etap Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, w którym wzięło udział 46 uczniów.
Z wielką przyjemnością informujemy, że nasze dwie uczennice: Joanna Tuchowska z klasy IIF i Aleksandra Kwaśniak z klasy IVA zakwalifikowały się do etapu okręgowego, który odbędzie się 2 grudnia 2022r.
Życzymy im dalszych sukcesów. Wszyscy mocno trzymamy kciuki za nasze zdolne uczennice!
Nauczyciele biologii
Teresa Tępińska, Renata Sijer, Małgorzata Gałka–Kszczot