W ramach Tygodnia Profilaktyki obchodzonego corocznie w naszej szkole, w piątek 3 marca, odbył się WIELKI KONKURS SAŁATKOWY. Inicjatorami i organizatorami konkursu są nauczyciele wychowania fizycznego.
Każda klasa miała możliwość wystawienia w konkursie wyłącznie jednej wegetariańskiej lub wegańskiej sałatki. Zasada o bezmięsnych sałatkach związana jest ze zbyt dużym spożywaniem mięsa przez Polaków i promocją zdrowego stylu życia. Eksperci żywienia zalecają by dziennie nie spożywać więcej niż 200 gramów mięsa.Inicjatywa ta ma pokazać, że dania bezmięsne też mogą być pyszne. A patrząc na trud w wyborze ,,tej jednej” czyli najlepszej sałatki możemy stwierdzić, że naszym uczniom udało się to udowodnić. Klasy biorące udział w konkursie to: 1A , 1B, 1CD, 1F, 1G1, 1G2, 1E, 2F, 2G, 2B, 2C, 3F, 3C, 3B, 3AF2, 4B, 4F. W przedsięwzięcie zaangażowały się nawet klasy maturalne.
Sałatki, które pojawiły się w konkursie to m.in.: ,,Buraczek i spółka”, ,,Bestia da fromaggio”, ,,Exoticaa”, ,,El Mexiano” i wiele, wiele innych. Oprócz pysznej i zdrowej sałatki każda z reprezentacji klasowych miała za zadanie przygotować tematyczne dekoracje. Sałatki były oceniane przez jury w składzie: Pani Dyrektor Anna Pręcikowska-Skoczylas, Pani Wicedryektor Anna Ksyta, Pan Wicedyrektor Zbigniew Sobczyk oraz pracownicy szkoły panie: Natasza Mazur, Kamila Białek i Marzena Kaźmierczyk. Gościem specjalnym jury była Wicestarosta Powiatu Opoczyńskiego Pani Maria Barbara Chomicz. Przed rozpoczęciem Wielkiego Konkursu Sałatkowego głos zabrały: Pani Dyrektor Anna Pręcikowska-Skoczylas i Pani Wicestarosta Maria Barbara Chomicz, które uświadomiły uczniom wagę problemu i wpływ naszego odżywiania na zdrowy styl życia. Następnie rozpoczął się konkurs. Ocenie podlegał wygląd w kategorii „Raj dla oka” oraz smak w kategorii „Niebo w gębie”. Skala ocen w obu kategoriach to punktacja od 1 do 10.
W kategorii „Raj dla oka” rywalizacja była bardzo zacięta i o miejscach na podium zadecydowały niewielkie różnice punktowe. Klasa 1F wykazała się największą kreatywnością i oryginalnym pomysłem dlatego zajęła 1 miejsce z wynikiem 69 punktów. Ze stratą tylko 2 punktów miejsce 2 zajęła klasa 1G2, a miejsce 3 przypadło klasie 3B, która wywalczyła 65 punktów.
Rozstrzygnięcie w kategorii „Niebo w gębie” wcale nie okazało się łatwiejszym zadaniem dla jury. Miejsce 1 zajęła klasa 2F, która zdobyła 65 punktów. Miejsce 2 okazało się problematyczne i zajęły je aż 4 klasy ex aequo: 1G1, 4B, 3F, 1B z wynikiem 62 punktów. Na 3 miejscu uplasowały się również ex aequo klasy: 1A, 1F, 1CD z sumą 61 punktów. Zespoły klasowe, które zajęły miejsca na podium otrzymały pamiątkowe dyplomy.
Każda z klas włożyła dużo serca w przygotowanie swojej sałatki. Uczniowie wykazali się niesamowitą pomysłowością i talentem kulinarnym na miarę MasterChefa dlatego decyzją jury na czele z Panią Dyrektor Anną Pręcikowską- Skoczylas nagroda główna-,,Jeden dzień bez pytania”-została przyznana wszystkim klasom, które przystąpiły do konkursu.
Serdecznie gratulujemy naszym uczniom!!! Już nie możemy się doczekać kolejnej edycji konkursu. Liczymy na Waszą obecność także w przyszłym roku.
Nauczyciele wychowania fizycznego








