Okręgowe eliminacje XXI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Dnia 13 stycznia 2017 roku odbyły się eliminacje okręgowe XXI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Do etapu obejmującego cały okręg łódzki zakwalifikowane zostały dwie uczennice klasy IIIf1: Karolina Kocemba i Aleksandra Białas.

Liczba uczniów biorących udział w olimpiadzie w kraju wynosiła 6445, w tym 2696 to uczniowie liceów ogólnokształcących. W etapie okręgowym uczestniczyły 674 osoby. Okręg łódzki reprezentowało 67 uczestników z 35 szkół, w tym 31 to uczniowie liceów, a pozostali – techników gastronomicznych.

Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, na który składały się zadania z tematyki wiodącej oraz zadania z gastronomii, żywności i żywienia. W tym roku tematyką wiodącą były „Produkty zbożowe – technologia i rola w żywieniu”:

  • Charakterystyka roślin zbożowych i przemiał ziarna.
  • Wykorzystanie zbóż w żywieniu człowieka.
  • Podstawy technologii produkcji pieczywa.
  • Rodzaje pieczywa w Polsce i na świecie.
  • Kasze i makarony – rodzaje i metody produkcji.
  • Preparowane produkty zbożowe.
  • Potrawy mączne i wypieki domowe.
  • Wartość odżywcza produktów zbożowych.
  • Rola produktów zbożowych w diecie ludzi zdrowych i chorych.
  • Niepożądane reakcje na gluten – zboża glutenowe i dieta bezglutenowa.

Z dużą radością przyjęliśmy wiadomość, że Karolina Kocemba została wyróżniona uzyskując 8 miejsce w okręgu łódzkim. Serdecznie gratulujemy Karolinie. Opiekunem merytorycznym uczennic była pani Małgorzata Mróz-Duda.