W piątek 02 grudnia 2022 r. dwie uczennice naszego liceum: Joanna Tuchowska z klasy IIF i Aleksandra Kwaśniak z klasy IVA reprezentowały szkołę w etapie okręgowym Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Eliminacje odbyły się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Tematyką wiodąca tegorocznej edycji są: Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu.
Etap okręgowy olimpiady polegał na rozwiązaniu 60 zadań testowych dotyczących tematyki wiodącej, żywienia człowieka, chemii, biologii i technologii gastronomicznej oraz 4 zadań praktycznych. Zadania były bardzo ciekawe, bo dotyczyły: obliczeń związanych z zawartością białka w potrawie, sposobu przygotowania galaretki jogurtowej i kaszy na sypko, jadłospisu związanego z dietą lekkostrawną oraz właściwego dobrania zastawy stołowej. Na napisanie całego testu nasze uczennice miały dwie godziny. Było to dla nich nie tylko wyzwanie, ale i bardzo ciekawe doświadczenie.
Z niecierpliwością czekamy na ogłoszenie wyników.
Nauczyciele biologii:
Renata Sijer, Małgorzata Gałka–Kszczot, Teresa Tępińska