13 listopada 2024 roku odbył się w naszej szkole Dzień Pachnących Doświadczeń pod hasłem CHRONIMY BIORÓŻNORODNOSĆ.
W tym dniu uczniowie wybranych klas, dzięki prezentacji przygotowanej przez Alicję Gonsiewską z klasy 3F, poznali historię perfum, składniki zapachu, rodzaje koncentracji perfum, najbardziej znane marki perfum, piramidę zapachową obejmującą nuty głowy, serca i bazy; nowoczesne trendy w perfumiarstwie i ich przyszłość. Ponadto pisali apele przeciwko wykorzystywaniu w tej gałęzi przemysłu:
- ambry – wydzieliny z przewodu pokarmowego kaszalota, która jest prawdopodobnie wynikiem niestrawności lub zaparcia wieloryba
- kastoreum – żółtawej wydzieliny gruczołów skórnych bobra europejskiego oraz kanadyjskiego
- piżma – wydzieliny z gruczołów zapachowych piżmowca syberyjskiego, stosowanej jako substancja zapachowa i utrwalacz zapachu perfum
- cywetu – substancji oryginalnie pozyskiwanej z gruczołów przyodbytniczych cywet.
Od godziny 10.00 do 12.10 wszyscy chętni uczniowie wzięli udział w quizie online sprawdzającym znajomość tematyki związanej z przemysłem perfumeryjno – kosmetycznym.
Z wielką radością informujemy, że zwycięzcami tego szkolnego konkursu zostali:
- Gabriela Sobolewska 2F,
- Maria Danielik 2F
- Ewa Jackowska 2F
- Maciej Głąb ICEG
- Maja Brzeska 4C
- Leszek Kolasiński 3F
- Weronika Nita 3G1
- Julia Wereszka 3G1.
Zwycięzcy otrzymają upominki ufundowane przez firmę DOUGLAS. Zapachy Ziemi budzą szacunek i skłaniają do działania, by kolejne pokolenia stawały na straży Ziemi i nie pozwalały na obojętność. To walka nierówna. Daj szansę swoim dzieciom, stój na straży Ziemi.
