W piątek 18.03.2022r. obyły się dwa kolejne wykłady w ramach Instytutu Kreatywnej Biologii.
Pierwszy wykład wygłosił pan Jarosław Brodecki, student Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŁ i wielki miłośnik nauk biologicznych, a także fan fotografii przyrodniczej. Pan Brodecki podzielił się z nami refleksjami związanymi z jego wyprawą do Arktyki. Opowiedział nam o kulisach tego wyjazdu oraz o samym pobycie na jednej z polskich stacji polarnych. Dla osób, które interesują się podbiegunową fauną i florą, była to prawdziwa gratka, tym bardziej, że w tę odległą podróż zabrał nas młody człowiek, który wie, co zrobić, aby spełniać swoje marzenia, nawet te najskrytsze. Dodatkowym atutem tego wystąpienia był fakt, że podczas prezentowanych slajdów zobaczyliśmy głównie zdjęcia autorstwa pana Brodeckiego.
Drugi wykład przedstawiły dla nas dr Angela Dziedzic oraz dr Paulina Wigner. Wykład miał tytuł „Nutrigenomika – czyli jak jedzenie wpływa na nasze geny”. Na początku wystąpienia prelegentki wyjaśniły pojecie NUTRIGENOMIKA . Dowiedzieliśmy się, że Nutrigenomika (znana również jako genomika żywieniowa) zajmuje się badaniem wpływu stosowanej diety i spożywanych składników odżywczych na ekspresję genów. Koncentruje się ona na zrozumieniu interakcji między składnikami odżywczymi i innymi bioaktywnymi substancjami biologicznymi z genomem na poziomie molekularnym, aby zrozumieć, w jaki sposób określone składniki odżywcze lub schematy żywieniowe mogą wpływać na zdrowie człowieka. Nutrigenomika prężnie się rozwija, z potencjałem na stworzenie prawdziwie „spersonalizowanego żywienia”, dostosowanego do indywidualnych potrzeb. Podczas wykładu dr Angela Dziedzic oraz dr Paulina Wigner zwróciły uwagę słuchaczom, że stosując dietę zgodną z własnym DNA, pośrednio regulując ekspresję różnych genów, możemy w bardzo przystępny sposób poprawić swój nastrój, uwolnić się od pokus i zwyczaju podjadania, usprawnić pamięć i wszelkie zdolności kognitywne, a także pozbyć się męczącej alergii, zbudować silniejsze mięśnie, kości i stawy oraz zapewnić młody wygląd na wiele lat.
Ta niezwykle ciekawa tematyka wykładu uświadomiła młodzieży, że możemy wykreować samego siebie w lepszej i zdrowszej wersji, zapewniając sobie więcej radości z życia, jeśli będziemy przestrzegać zasad genomiki żywieniowej. Brzmi pięknie!
Anna Kumur, Renata Sijer i Teresa Tępińska